Врсте брадавица и алтернативне методе лечења

брадавице на лицу

Чак и код најелегованије и здраве коже могу се развити брадавице - мали заобљени чворићи који припадају бенигним неоплазмама. За њихов изглед је у већини случајева „одговоран" људски папилома вирус (ХПВ), који носи скоро свака одрасла особа, понекад и не знајући за његово присуство.

Врсте брадавица се разликују по величини, локацији и разлозима њиховог појављивања. Као иу случају младежа, не постоји строги облик - на пример, у тренутној верзији Међународне класификације болести, они се могу наћи у четири одељка одједном: "вирусне брадавице", "сексуално преносиве болести", "кожа болести" и „бенигне формације".

Чини се да таква невина неоплазма као брадавица може изазвати много непријатних тренутака. Поред тога што ове епидермалне израслине имају неестетски изглед, неке врсте брадавица могу постати малигне без лечења. Традиционалне и алтернативне методе лечења брадавица коришћењем најједноставнијих доступних лекова описане су у наставку.

Врсте брадавица и њихове фотографије

Брадавице су израслине епидермалног слоја коже које се разликују по облику и боји и, по правилу, имају бенигни ток.

Брадавице изазивају различити вируси хумане папиломатозе, који се могу заразити директним или индиректним - преко заражене површине - контактом. Брадавице се могу појавити било где на телу, бити појединачне или се спајају.

Понашање брадавица је непредвидиво: оне можда неће реаговати на најефикаснији третман или могу нестати без икаквог лечења. Штавише, удео самоизлечења или нестанка брадавица након алтернативног лечења чини око 20% свих случајева.

Релапси болести су могући чак и након потпуног излечења. Чињеница је да је људски папилома вирус, који изазива брадавице, у неактивном стању у кожи. Када се вирус поново активира, брадавице се поново појављују. Вероватноћа релапса је практично независна од начина лечења и износи око 30%.

Брадавице захтевају обавезно лечење, јер се код неких људи ове бенигне формације могу оштро развити у малигне. Избор методе лечења треба да одреди дерматолог.

Обичне (вулгарне) брадавице су густе, суве, ограничене, безболне, кератинизоване еминенције са неравном површином ресица, величине од главице игле до зрна грашка. Може се спојити и формирати велике плакове. Обично међу брадавицама постоји највећа - "материнска", након успешног лечења, која све остале могу нестати. Најчешће се ове брадавице налазе на рукама. За лечење ових брадавица најчешће се користе народни лекови.

Плантарне брадавице - врста обичних брадавица - појављују се на местима где су ципеле притиснуте, посебно код људи који се много зноје. Плантарне брадавице, веома густе, кератинозне, сиво-сиве боје, веома су болне, што онемогућава ходање; понекад изазивају привремену инвалидност.

равне брадавице на кожи

Равне, или малолетне, брадавице се обично јављају код деце и младих људи. Као што можете видети на фотографији, ова врста брадавица има облик заобљених или „неправилних" равних чворића који се налазе на полеђини шака, као и на кожи лица. Појаву равних брадавица олакшава иритација коже (често се јављају током огреботина, посекотина итд. ).

Гениталне брадавице су ситни ружичасти чворићи који се спајају и формирају папиларну пролиферацију меке конзистенције на бази у облику ноге. Чешће се развија на гениталијама, у ингвиналним и међуглутеалним наборима са нечистом кожом.

гениталне брадавице на кожи

Сенилне брадавице, кератоми везани за узраст, развијају се код старијих особа; није повезан са вирусном инфекцијом. Плакови сиве, браон или црне боје, прекривени лабавим рожнатим масама импрегнираним себумом. Углавном се налазе на лицу, врату, трупу.

Како брзо уклонити брадавице код куће

Постоје три главна начина да се решите бенигних брадавица:

  • лекови: имунотерапија, локална примена лекова који садрже киселину, ретиноична киселина;
  • хируршки: криотерапија (моксибусција течним азотом), електрокоагулација, радиоталасни скалпел;
  • народне (као додатне): употреба лековитог биља и воћа.

Који год метод лечења брадавица да изаберете, морате запамтити да ојачате одбрану тела, јер је слабљење имуног система оно што даје подстицај развоју ове болести.

Ево неколико начина да се решите брадавица код куће користећи рецепте традиционалне медицине:

  • Након што натопите сирови лук 2 сата у сирћету, завежите га преко ноћи за брадавицу. Поновите неколико ноћи заредом. Да не бисте опекли кожу око брадавице, можете је покрити фластером.
  • Истрљајте брадавицу свеже исеченим половинама кромпира.
  • Једна од проверених метода брзог уклањања брадавица је каутеризација брадавица свеже почупаним соком целандина 2 пута дневно. Пошто је сок од целандина прилично заједљив, потребно је само подмазати брадавице, пазећи да не додирнете кожу около.