Папилома: шта је то? Разлози за појаву и како то уклонити

Брадавице и папиломи су прилично чест проблем. У већини случајева, такве формације на кожи су бенигне и практично безбедне. Ипак, у неким случајевима је могућа малигна дегенерација ћелија. Због тога су многи људи заинтересовани за питања зашто се папилома јавља, шта је то и да ли ова формација представља претњу по здравље. Поред тога, занимљиво је и питање како се ослободити таквих израслина на кожи.

папилома на људској кожи

Папилома: шта је то?

Папилома је бенигни раст коже који настаје као резултат брзе пролиферације епителних ћелија. Ове израслине се могу појавити на скоро сваком делу тела, укључујући кожу лица, врата, груди и препона. Генерално су мекани на додир. Вреди напоменути да такве формације могу прилично брзо расти.

Папилома: узроци настанка

"Кривац" за појаву кожних израслина је људски папилома вирус. Према статистикама, скоро 90% светске популације су носиоци ове инфекције. У људском телу вирусне честице могу постојати месецима или чак годинама без икаквих спољашњих симптома.

Појава кожних лезија, по правилу, повезана је са слабљењем имунолошке одбране. Претходно пренета заразна или инфламаторна болест, погоршање хроничне болести, нездрава исхрана, јак стрес - све то може ослабити имунолошки систем и изазвати стварање кожних израслина.

хумани папилома вирус

Папилома: шта је то и како је опасно?

У већини случајева, такве неоплазме су бенигне и не представљају озбиљну претњу за људе. Али постоје и изузеци. За почетак, треба напоменути да неке врсте вируса (данас је познато више од стотину облика) повећавају вероватноћу малигне трансформације и, сходно томе, ризик од развоја рака.

Поред тога, папиломи се често налазе на оним деловима тела који су најчешће подложни механичком напрезању и повредама, на пример на лицу, рукама, пазуху, врату итд. На месту огољеног израслина формира се рана. , који може постати капија за инфекцију и изазвати развој различитих кожних обољења.

Људски папилома: лечење

Ако имате сличну неоплазму на телу, ни у ком случају не покушавајте да је уклоните сами. Пре свега, потребно је да се обратите лекару, јер ће само специјалиста рећи да ли је то заиста папилома, шта је то и како се можете отарасити.

професионално уклањање папилома

Ако су резултати анализа и студија показали да је израслина коже заиста бенигна, онда се могу одабрати одговарајући производи за уклањање. У ту сврху се често користе хемијски агресивне супстанце које цаутеризују ткива неоплазми. Ефикасан је и свеж сок (или концентрат) целандина.

Поред тога, папилома се може уклонити помоћу криотерапије. Током поступка, брадавица се третира течним азотом, јер се ткива уништавају под утицајем ултраниских температура. Ипак, најпопуларнији и истовремено сигуран је ласерско уклањање папилома.

Нажалост, скоро је немогуће очистити тело од вируса. Здрав начин живота, као и узимање имуномодулаторних средстава, помоћи ће јачању одбране тела, спречавајући појаву накнадних егзацербација.