Главне врсте анализа за папиломе, карактеристике њихове колекције

Папилома вирус или ХПВ је микроорганизам који има десетине подврста. У зависности од тога који сој вируса особа има, настају одређене промене на кожи, слузокожи и унутрашњим органима.

Посебно су опасни ХПВ-ови који се односе на онкогене подврсте, односно повећавају ризик од развоја малигних болести. Анализа папилома, направљена на време, помаже да се утврди сој папилома вируса и, сходно томе, добије антивирусни третман, што је и превенција рака.

Узроци ХПВ-а

Хумани папилома вирус је један од најраспрострањенијих вируса широм света.

Верује се да се један или више сојева овог микроорганизма може наћи у скоро 90% популације. Овако распрострањена дистрибуција ХПВ-а је због лакоће његовог преноса.

Вирус се преноси само са човека на човека, али на више начина. Најосновнији је сексуални, а може бити или традиционални сексуални контакт или орални или анални. ХПВ може прећи са мајке током порођаја на бебу, а често се након неког времена откривају папиломи у устима и грлу детета.

Често се папилома вирус преноси контактом, односно преко оштећене коже или приликом употребе одређених личних ствари од стране различитих људи. Микроорганизам савршено задржава своју одрживост у влажном и топлом окружењу, тако да је лако постати његов власник након посете купатилу или базену.

Неке карактеристике сексуалне активности повећавају ризик од инфекције. То је његов рани почетак, честа промена партнера, полно преносиве болести, абортуси код жена. У већини случајева, жене су полно заражене ХПВ-ом, што лекари повезују са анатомским карактеристикама структуре њихових гениталних органа.

Папилома вирус се не појављује увек одмах, у већини случајева прође неколико месеци и година пре његове спољашње манифестације на кожи и слузокожи.

За активацију патогена криво је неколико провокативних фактора, њихова група укључује:

 • Изражено слабљење имунолошког система. Ово се примећује након тешких заразних болести, након дужег лечења антибиотицима, са честим респираторним обољењима.
 • Негативан утицај продуженог и честог психоемоционалног стреса.
 • Присуство хроничних болести гениталног подручја, уринарних органа, дигестивног тракта.
 • Авитаминоза.
 • Лоше навике - дуготрајно пушење, злоупотреба алкохола.

Активација вируса доводи до тога да се акумулира у великим количинама у одређеном делу тела или на слузокожи и мења структуру и функцију ћелија које се овде налазе. Резултат овог процеса је појава брадавица и папилома.

Посебно су опасне гениталне брадавице које се појављују на спољашњим гениталијама, а код жена унутар вагине. Израслине на кожи могу бити и појединачне и вишеструке, често су повређене, што повећава ризик од дегенерације нормалних ћелија у атипичне.

Како и зашто се даје анализа на хумани папилома вирус?

молекули хуманог папилома вируса

Када се папиломи појаве на људском телу, дерматолог може дефинитивно рећи да је вирус присутан у телу овог пацијента.

Али да би третман био што ефикаснији, неопходна је лабораторијска дијагностика да се утврди врста вируса и његова количина у организму.

Неопходно је одредити сој ХПВ-а ако се открију папиломатозне израслине:

 • На спољним гениталијама, код жена у вагини и код мушкараца на пенису и уретри.
 • У пределу грла и уста.
 • око ануса.

Анализа у овом случају вам омогућава да утврдите да ли вирус припада онкогеној или неонкогеној групи.

Ово омогућава лекару да предвиди исход болести и прописује третман који спречава вероватноћу развоја малигне лезије. Неопходна је анализа на хумани папилома вирус, а ако се открију преканцерозна стања, код жена је то дисплазија или леукоплакија грлића материце.

Анализа на папилома вирус препоручује се свакој жени након 30 година. У идеалном случају, требало би да се понавља једном у три до пет година. Такав став према свом здрављу ће омогућити да се идентификује развој атипичних ћелија у раним фазама њиховог појављивања.

Да би се утврдио ХПВ у људском телу, развијене су различите дијагностичке методе. Пацијенткиња узима крв на анализу, стругање и брис код жена из цервикалног канала и грлића материце. Код мушкараца, за анализу су потребне ћелије из мукозног слоја уретре, тајне простате.

Пре узимања анализе, препоручује се придржавање неколико правила. Мушки пацијенти не би требало да уринирају сат и по. Жена током претходне вечерње хигијене не треба да се испира и користи бактерицидне детерџенте.

Ако је потребно, ако се сумња на ХПВ, ради се биопсија. То јест, мали комад ткива се узима из подручја трансформације ћелије.

Дијагностичке методе

Савремени медицински центри имају неколико метода за откривање ХПВ-а у људском телу. Најчешће коришћени су следећи:

 • ПЦР - ланчана реакција полимеразе. Ова метода се заснива на откривању ДНК хуманог папилома вируса, што омогућава проналажење овог микроорганизма са скоро највећом вероватноћом. За студију су потребне биолошке течности - крв, пљувачка, урин, амнионска течност или стругање са слузокоже грлића материце или уретре. ДНК дијагностика такође помаже да се утврди врста микроорганизма и његов квантитативни однос у тренутку узорковања.
 • Дигин тест је модерна, високо осетљива анализа која вам омогућава да доделите вирус једном од стотину сојева и одредите његову онкогеност. За анализу папилома потребно је стругање из вагине или уретре. Тумачење добијених резултата врши лекар. Дигин тест вам омогућава да откријете концентрацију вируса, што указује на висок ризик од дегенерације измењених ћелија у канцерозне. Због тога је ова студија неопходна да би се прописао најефикаснији превентивни третман.

У случају позитивних резултата теста или у случају сумњивих резултата, прописује се друга дијагноза. Омогућава вам да процените резултате лечења и тачно утврдите да ли је особа заражена ХПВ-ом.

Али чак и са негативним резултатима, сваку особу, ако је могуће, треба периодично прегледати, јер је могуће заразити вирусом у било ком тренутку.

Карактеристике анкете код жена

контактирати лекара због хуманог папилома вируса

Дијагноза папилома вируса код жена има своје карактеристике. Најинформативније је квалитативно узето стругање из зоне видљивих промена и из цервикалног канала.

Материјал се добија помоћу посебне четке, истовремено се узима брис за цитологију. У неким случајевима, за узорковање се може користити универзална медицинска сонда. Материјал не треба узимати током менструације, јер ће показати непоуздане резултате.

Пацијентима гинеколога који нису напунили тридесет година додељује се само цитологија. Откривање ХПВ-а пре 30 година није информативно - верује се да се инфекција код младих одвија тајно.

Након 30 година, цитологија се прописује заједно са тестовима на папилома вирус. У овом тренутку, важно је не пропустити тренутак који указује на дегенерацију нормалних ћелија у ћелије рака.

Улога генотипизације?

Генотипизација је лабораторијско одређивање врсте вируса. Таква студија има неколико предности, а то су:

 • Истовремено откривање неколико сојева вируса.
 • Одређивање степена онкогености ХПВ-а. Верује се да се рак грлића материце јавља ако жена има ХПВ типове 16 и 18.
 • Могућност препознавања реинфекције од упорне (хроничне) инфекције током поновљених тестова.

Идентификација онкогених сојева омогућава лекару да изабере режим лечења који ће обезбедити максимални антивирусни ефекат на тело и обезбедити превентивну превенцију развоја карцинома.

Поновна генотипизација показује ефикасност терапије, пошто поновна инфекција истим сојем није могућа.

Цена за тестове

Цена тестирања на присуство хуманог папилома вируса у телу зависи од тога који преглед је заказан.

Конвенционална ПЦР дијагностика у већини клиника је јефтина. Иста метода са одређивањем неколико врста вируса и њиховим квантитативним присуством у телу је већ скупља. Највећа цена Дижин теста.